J.Babjak: Prijmime dar z neba a dajme priestor Ježišovi vo svojom srdci

27.12.2011 Prešov

Prešov 25. decembra (TASR) - Na Vianoce si všetci kresťania pripomínajú sviatky Božieho narodenia. Podľa arcibiskupa a metropolitu Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Jána Babjaka kresťania oslavujú najväčší dar, aký dostalo ľudské pokolenie, a tým je prisľúbený Mesiáš - Ježiš Kristus, ktorý prichádza na svet, aby obnovil v človeku svoj zničený obraz.
\"Prijmime tento dar z neba a dajme priestor Ježišovi vo svojom živote i vo svojom srdci. Prinesie do nášho života to, po čom najviac túžime, pokoj, šťastie, lásku i vzájomné porozumenie,\" povedal arcibiskup.
Zdôraznil, že podstatou Vianoc je Božie obdarovanie človeka, pričom pripomenul slová sv. Ambróza: On sa stal maličkým, aby teba povýšil k dokonalosti, on bol v plienkach obvinutý, aby teba uvoľnil od pút smrti, on bol na zemi, aby si ty prišiel do neba.
\"Prijmime toto dobrožičenie na Božie narodenie a do nového roka 2012 majme odvahu kráčať cestou života s Ježišom v srdci,\" dodal Babjak.
Upozornil na to, aby ľudia nezabudli počas týchto Vianoc na tých, ktorí im dali život, dar živej viery a všetkých, ktorí boli pre nich v živote darom.
\"Na Vianoce je priestor zamyslieť sa a spomenúť si na svojich blízkych, s ktorými sa dobre cítime, tých, s ktorými by sme chceli v túto chvíľu byť. Možno už niektorí nie sú medzi nami, ale počas Vianoc môžeme s nimi byť v myšlienkach,\" zdôraznil Babjak. Rovnako by sme nemali podľa neho zabudnúť na ľudí v núdzi, osamelých a ťažko chorých.
Podľa arcibiskupa Vianoce spoločne prežité v rodinách s blízkymi v príjemnej a láskavej atmosfére navždy zostávajú v pamäti od detstva. Sám si vždy rád zaspomínal na to, akú príchuť mali tieto sviatky v jeho rodnej obci.
Keďže v tom čase ešte nebola Gréckokatolícka cirkev na Slovensku obnovená, chodili na polnočnú omšu vlakom do rímskokatolíckeho kostola do Humenného. Z Hažína nad Cirochou tam vtedy vraj chodilo veľa detí, mládeže i tých starších a naspäť asi päť kilometrov kráčali pešo.
\"To bola taká úžasná cesta, uši mrzli, nos štípal, ale vyspievali sme všetky koledy, čo sme vedeli. Jednoducho bola to radosť a pritom pod nohami nám vŕzgal sneh,\" spomína si arcibiskup.
Konštatoval, že sú to nezabudnuteľné chvíle, keď trávili spolu Štedrý večer a v pamäti mu zostali všetky zvyky, ktoré sa dodržiavali. Veľmi rád spomína na časy, keď ako deti chodili koledovať a zvestovať dobrú novinu do všetkých domov v dedine.
 

Vyberte región